VISIE VAN DE ARCHITECT

Brian Pullen, architect bij Omni:

“De basis van het ontwerpproces is de locatie van het gebouw. Het uitgangspunt is een aantrekkelijk gebied aan de Dorpsstraat, met de kerk, pastorie en het dorpshuis De Schammert.
De opzet van Villa de Linde, namelijk als een op zichzelf staand geheel in een groene omgeving en enigszins terugliggend van de straat, is een verwijzing naar een aantal fraaie panden langs de Dorpsstraat in Leende. Samen met de kerk en de Schammert ertegenover wordt Villa de Linde op deze manier beeldbepalend voor het centrum van Leende. Ook in de architectuur hebben we aansluiting gezocht op de mooie panden aan de Dorpsstraat; zo zet het straatbeeld van de Dorpsstraat zich om de hoek voort aan de Kerkstraat.

Met de klassieke signatuur verwijst het ontwerp sterk naar de jaren ‘30 villa’s van weleer. Een symmetrische vorm, hoge ramen met roedeverdeling, metselwerkdetails als rollagen en hoekaccenten en een klassieke gedecoreerde gootlijst geven het gebouw een zeer voorname uitstraling. Toch is het ontwerp niet enkel klassiek; met moderne accenten als een vlakke dakpan en stucwerk aan de achterzijde maakt het een mooie vertaling naar de huidige tijd. Tot slot komt de kwaliteit van het pand goed tot uiting in de gekozen hoogwaardige materialen als hout, baksteen en zink.

Een groot voordeel is dat ieder appartement of penthouse op een hoek ligt; er zijn geen tussenappartementen. Met ramen aan 3 zijdes, namelijk voor, achter en aan de zijkant levert dat hele mooie ruimtes op. Ook van belang is de ‘leesbaarheid’ van het gebouw; dat je van de buitenzijde ziet hoe het gebouw in elkaar zit en dat functies leesbaar worden. Zo hebben we gestudeerd op de buitenruimtes aan de Kerkstraat. Het was een belangrijke eis om goede buitenruimtes aan de woonkamer te realiseren, maar dit heeft de nodige consequenties voor de architectuur. We zijn heel tevreden hoe we uiteindelijk op elke verdieping unieke buitenruimtes hebben kunnen ontwerpen. Alle zijdes van het gebouw zijn fraai én functioneel geworden. Ontwerpen is deels een bewust proces, maar gebeurt voor een deel ook organisch door de samenwerking met gemeente en Symphony Estates. Als ik kijk naar het uiteindelijke resultaat, zie ik het eindresultaat wat we met elkaar voor ogen hadden tijdens het ontwerpproces. Ja, dan ben ik wel trots.”

Brian Pullen, Omni Architecten